2008-05-05

D****a trampor!

(Jag tror att Anders kommer att känna igen sig nu.) Jag hade tänkt byta trampor på min cykel, den ena höll nämligen på att ramla av häromdagen efter att jag mekat med den och, upptäckte jag, en massa kullagerkulor hade ramlat ur. En mutter var dessutom kass. Sagt och gjort, fram med fast nyckel nummer femton och ta i. Hgnfprr! ... Hfnharrrrrgh! ... WTF! Hnnnnnnnnn, hu! ... Grrrr... Fram med "hammern", börja bånka. Hjälper inte. Hmm, åt vilket håll lossar man nu en trampa på sida X? Provar åt båda hållen för säkerhets skull. Muttern rör sig inte en nanometer. Nada! Nicht! Njet! Nein! Argh!

Det får bli Plan B istället. Laga trampan på plats. Köpa nya kulor (för kulor, haha!) och ny mutter. I morgon. Vi får se hur det går... Håll tummarna!

Uppdatering, 2008-05-07:

Lite superintressanta bilder:

2008_05_07_21_11_28_img_4410

2008_05_07_19_26_52_img_4408

2008_05_07_18_23_47_img_4406

10 comments:

Johan Lundgren said...

...eller varför inte byta upp sig till en EU-moppe utan trampor:)

Mikael Wallén said...

Haha. Det där känner jag igen. Bytte också ganska nyss och djävlar i min lilla låda vad jag fick kämpa för att få loss de gamla. Kollade dock noggrannt upp vilket håll jag skulle skruva åt först. Ett tips är att använda fast nyckel med exakt rätt dimension.

Mikael Wallén said...

Just det, såg ju nu att du hade använt fast nyckel.

Mathias Dahl said...

Min teori är att trampan plötsligt blivit taoist och ett med universum, indirekt då också ett med vevarmen...

Anders said...

Ja, jag känner igen mig som faan! Har fortfarande inte lyckats (inte försökt igen heller för den delen :)

Problemet, som jag upplevde det, var att det är svårt att få ett ordentligt mothåll. Nästa steg i min plan är att spänna fast vevarmen i ett skruvstäd, vilket innebär att hela cykeln måste upp på bänken.

Har för mig att tramporna skruvas som vanligt. Det är ju bara att kolla på de nya tramporna annars.

Mathias Dahl said...

Om man har några nya trampor ja :) Just nu är det som sagt Plan B som gäller och i dag har jag inhandlat lite reservdelar för hela 9 kr (ja, nio). Men de hade inga lösa kullagerkulor så antingen får jag låna från de andra tre lagren så att det fattas där, vet inte om man "får" göra så eller om lagren tar skada. Vet Anders?

Mathias Dahl said...

Hmm, såg precisatt jag skrev "antingen" utan den andra satsen :) Antingen låna kulor eller leta upp något ställer som säljer. Sjögrens hade i alla fall inte några, och inte Mekonomen heller. Skall se om det finns några i ett par andra trampor som jag kanske har liggandes...

Mathias Dahl said...

Nu ser jag en nackdel med Blogger - man kan inte redigera sina kommentarer, bara ta bort dem.

Anders said...

Vet inte om man kan låna kulor från andra lager. Låter inte som en 100%-ig lösning.

Mathias Dahl said...

Nu så! Alla delar inhandlade. Det gick på hela nio kronor för två muttrar, sexton skruvar (bonus, jag ville kosta på tramporna nya fina skruvar) och femton nya fina kullagerkulor i "åtting"-storlek (3,175 mm). Kulorna fick jag gratis eftersom jag skulle ha så få. De tog bara kort så jag gissar att kortavgiften hade ätit upp det mesta av priset (0,65 kr / styck). De nya kulorna satte jag i ett och samma lager och de gamla slumpade jag ut på de andra tre. Lite dumt kanske, man kan tänka sig att lager slits med sina kulor, men men, det är ju ingen raket det handlar om...

Jag vill passa på att tacka Momentum som tillhandahöll kulorna. Vilket företag alltså, specialicerat på kullager och tillhörande delar.